25 ezer új munkahely a Nyugat-Dunántúlon

állás-dunántúlMintegy 25 ezer új állás jöhet létre Dunántúlon, vagyis Szombathely-Szentgotthárd-Zalaegerszeg térségében annak köszönhetően, hogy a kormány kiemelt járműipari központtá nyilvánította a területet - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.Czomba Sándor kiemelte: ahhoz, hogy hosszú távon érdemi foglalkoztatottság bővülés valósuljon meg az egyes iparágakban, össze kell fogni a helyi erőket - számolt be róla az MTI.

Az államtitkár a januárban indult Munkahelyvédelmi akcióterv kapcsán kifejtette: a 25 év alattiak, az 55 év felettiek, a GYES-ről, GYED-ről visszatérő édesanyák, és a szakképzetlenek a munkaerő-piaci szempontból legveszélyeztetettebb csoportok; még azok is, akiknek van munkájuk. "Ha azt szeretnénk, hogy ezekben a veszélyeztetett csoportokban ne legyen létszámcsökkenés (...), akkor ezeket az embereket be kell ragasztani a munkahelyükre" - mondta Czomba Sándor, hangsúlyozva, hogy az akciótervnek épp ez a feladata.

Az államtitkár hozzátette: a Munkahelyvédelmi akciótervnek célja az is, hogy a bővíteni, fejleszteni képes ágazatokban elősegítse a munkaerő-felvételt.

Kiemelte: mivel érdemi gazdasági növekedés nélkül nincs foglalkoztatás-bővülés, Magyarország és Európa számára is a gazdaság beindítása a legnagyobb kihívás. Czomba Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon alacsonyabb a munkanélküliségi ráta mint az eurózónában, és az állástalanok aránya csökkenő tendenciát mutat.