Építőipari és a vendéglátós szakmunkásokra lenne szükség

vendéglátós és építőipari állások zalaZala az országos átlaghoz képest jobb eredményeket mutat a szakképzett munkaerő szempontjából, de az építőiparban és a vendéglátásban számos területen nincs elég szakember - mondta a megyei közgyűlés elnöke Zalaegerszegen.


Előnyös változás, hogy már nem régiós, hanem megyei szinten határozzák meg a szakképzési irányokat, és örvendetes a gyakorlatorinetált képzés szemlélete. Szükség van azonban további változásokra, így arra, hogy az általános iskolákból ne a leggyengébben teljesítők kerüljenek be a szakképzésbe - mondta Manninger Jenő (Fidesz-KDNP) a megyei fejlesztési koncepció készítéséhez illeszkedő tematikus konferencia kapcsán.

Nem a munkaerőpiaci viszonyoknak megfelelően választanak szakmát

Úgy gondolja, hogy a pályaválasztás még nem elég tudatos, a gyerekek pedig leginkább a saját és a szülők elképzelései alapján döntenek a továbbtanuláskor. Ezért több segítséget kell adniuk a kamaráknak, az iskoláknak és a munkaügyi központoknak, hogy szélesebb körű ismereteket kapjanak a gyerekek és azok szülei.

A közgyűlési elnök hangsúlyozta: a megye készülő fejlesztési koncepciója arra is kitér, hogy szükség van a szakképzés, a munkaerő kínálatának és a keresletének megyén belüli jobb összehangolására, mert Zala csak a települések összefogásával tud versenyképes lenni a nagyobb városokkal szemben. Emlékeztetett arra, hogy a nemrég kijelölt nyugat-dunántúli járműipari klaszter javíthatja a szakképzés lehetőségeit, irányait.

Manninger Jenő az MTI kérdésére elmondta: a mostani tapasztalatok szerint Zala megyében az építőiparban és a vendéglátásban mutatkozik szakemberhiány. Szükség lenne ácsokra, asztalosokra és szakácsokra, hiányszakma a varrónőké is, de komoly probléma, hogy a képzés után miként lehet ott tartani a végzetteket.