Hol terveznek újabb elbocsátásokat?

elbocsátások 2012A 750 munkaadó megkérdezésével végzett reprezentatív felmérés szerint a válaszadók 65 százaléka nem tervez változtatást a létszámában 2012 első három hónapjában. A munkaerő-piaci kilátások mind az előző negyedévhez, mind pedig az előző év azonos időszakához képest 15 százalékponttal romlottak. Európai összehasonlításban a magyarországinál csak Görögországban ítélik meg pesszimistábban a kilátásokat.

A legerősebb elbocsátási szándékról az építőipar munkaadói nyilatkoztak. Az építőiparban a munkaerő-piaci mutató mínusz 27 százalékponton áll. Ebben a szektorban 100 megkérdezett munkavállaló közül csupán 6 mondta, hogy felvételre, míg 33, hogy elbocsátásra készül 2012 első negyedévében.

Hasonlóan nehéz hónapokat jeleznek előre a vendéglátóipar munkáltatói, 22 százalékponttal többen vannak, akik a következő negyedévben inkább leépítést terveznek. A 2011. negyedik negyedévéhez képest a legnagyobb visszaesés a nagy- és kiskereskedelemben várható; a munkaerő-piaci mutató 27 százalékpontot csökkent és így mínusz 17 százalékon áll.

Az iparágak éves összehasonlításában az egyetlen pozitív adatot a köz és szociális szolgáltatások szférában mérték, ott negyedéves összehasonlításban csak 2 százalékpontos a visszaesés, míg éves összehasonlításban 3 százalékpontot erősödött a mutató.

Dél-Dunántúl a legkritikusabb régió

Az iparágakhoz hasonlóan regionális bontásban is létszámleépítésre számítanak a munkáltatók a következő év első negyedévében. A Dél-Dunántúlon az előző negyedévhez képest 21 százalékpontot romlottak a kilátások, így elbocsátások szempontjából ez a legkritikusabb régió, ahol a munkaerő-piaci mutató értéke mínusz 26 százalék.

Nagyobb a versenyhelyzet

Minden szektorban vannak olyan vállalatok, amelyek szeretnének munkaerőt felvenni, ugyanakkor nagyobb a versenyhelyzet az álláskeresők szemszögéből, akik esetleg feladni kénytelenek elképzeléseikből. Nem azok száma csökkent, akik felvennének, hanem azok száma nőtt ugrásszerűen, akik létszámleépítésben gondolkoznak. A mobil munkaerő Közép-Magyarországon, a Nyugat-Dunántúlon nagyobb eséllyel találhat munkát - derül ki a kutatás eredményeiből.

A több hónapja tartó gazdasági bizonytalanság egyértelműen rányomta a bélyegét a cégek várakozásaira, így a magyar munkáltatók is fékezik a munkaerő felvételt, amíg az európai adósságválság nem rendeződik. A munkáltatók létszámcsökkentési terveit látva a munkavállalók leterheltsége várhatóan még jobban emelkedni fog a következő negyedévekben.

Nő az outsourcing szerepe

Egyre több cég keres olyan megoldásokat, amely segít a munkavállalók humánus elbocsátásában, a "gondoskodó elbocsátás" pedig akár üzleti érdekből is fontos, mivel válság elmúltával fontos a "munkáltatói márka" értéke.

Nemzetközi körkép

A 41-ből 31 országban nyilatkoztak úgy a munkaadók, hogy növelik alkalmazottaik számát 2012 első három hónapjában. A legnagyobb munkaerő-felvételi hajlandóság Indiában, Brazíliában, Tajvanon és Panamában várható, míg a legpesszimistább előrejelzések a magyar mellett az olasz és görög munkáltatóktól érkeztek.

Hr portál