Újabb hallgatói tiltakozásokra számíthatunk ősszel

tiltakozás a diákok részérőlA Hallgatói Hálózat (HaHa) békés tiltakozásra és fórumokra készül a felsőoktatási intézményekben - mondta a lapnak Horváth Bence, a HaHa tagja azután, hogy a csoport Facebook-oldalán arra utaltak: Hoffman Rózsa oktatási államtitkár "ámokfutásának" folytatása miatt októberben újabb "egyetemfoglalások" várhatók. Hozzátette: az egyetemi teremfoglalásokat hivatalos engedély híján a kényszer szülte, a jövőben legális módokon akarnak hallgatói fórumokat szervezni.

A hallgatói önkormányzatoktól függetlenül működő hálózat tagjai és szimpatizánsai februárban elfoglalták előbb az ELTE jogi karának egyik előadótermét, majd a következő héten az egyetem bölcsészkarának előadóját, tiltakozva a tandíj, az államilag támogatott képzési helyek csökkentése, valamint a hallgatók röghöz kötése ellen - emlékeztet a Népszava.

A HaHa tervei szerint az új akciók kevésbé lesznek "hangosak", ugyanakkor Horváth Gergely megjegyezte: a jövőben sem lesz olyan elfogadható indok, amellyel megakadályozható, hogy a diákok szabad elhatározásukból az egyetemek épületében összegyűljenek, és megtárgyalják az őket érintő politikai döntéseket.

Az OECD legfrissebb oktatási jelentése szerint azokat az országokat súlytotta kevésbé a gazdasági válság, ott nőtt kisebb mértékben a munkanélküliség, ahol magasabb volt a lakosság képzettségi szintje.
 
A felsőoktatásban részt vettek arányát illetően Magyarország - 20 százalékával - a lista alsó harmadában, jóval a 31 százalékos OECD-átlag alatt található.
Népszava