Zalában hétezren vettek részt közfoglalkoztatási programokban

közfoglalkoztatásZala megyében idén több mint 7 ezer ember részesült közfoglalkoztatási támogatásban, a kifizetések összege meghaladta a 2 milliárd forintot - közölte Rigó Csaba kormánymegbízott csütörtökön, Zalaegerszegen sajtótájékoztatón.

 

 

 

A hagyományos, hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásra rendelkezésre álló 620 millió forintból november végéig közel 500 millió forintot használt fel a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja. A programba 3160 főt vontak be, 70-80 százalékukat napi hat órában foglalkoztatták.

Országos közfoglalkoztatásra nyolc pályázóval kötöttek mintegy 585 millió forintos támogatási szerződést a megyében. A programba több mint 890 főt vontak be. A parlagfű mentesítési, az idegenforgalmi és a határnyiladék tisztítási mintaprogram decemberig befejeződött, a Zalaerdő Zrt. a megyei rendőrkapitányság, valamint katasztrófavédelmi igazgatóság programja viszont évvégéig tart.

A start mintaprogram keretében négy hátrányos helyzetű, a letenyei, a pacsai, a zalakarosi és a zalaszentgróti kistérségben 90 önkormányzat részvételével mintegy 1,3 milliárd forint támogatási keretből, 193 projekt valósul meg az idén. A programba 1.600 főt vontak be, közülük legtöbben a mezőgazdasági földutak karbantartásában vesznek részt.

A hátrányos helyzetű térségekben jövőre mintegy 100 fővel bővül a foglalkoztatottak száma, az igényelt támogatási összeg pedig 7,6 százalékkal lesz több, mint idén. Az önkormányzatok pályázhattak a település sajátosságain alapuló foglalkoztatási projektekre is, Borsfán például a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó aszaló berendezést bővítik, Kerecsenyben pedig kistraktort szereznek be. A bio- és megújuló energiafelhasználási startmunka mintaprogramra hét település nyújtott be sikeres pályázatot, a korszerű kazánok az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fűtését segítik majd elő.

Rigó Csaba beszélt arról is, hogy a közfoglalkoztatásba bevontak 64 százaléka férfi, a korcsoportonkénti megosztás szerint mintegy 29 százalékuk 45-54 év közötti. A közfoglalkoztatási támogatásokba bekapcsolódottak több mint fele maximum az általános iskolát, egyharmaduk pedig a szakmunkásképzőt, szakközépiskolát, vagy a technikumot végezte el, míg felsőfokú végzettséggel mindössze három százalékuk rendelkezik.

(MTI)